Mного потребители изразяват желание да гледат телевизия без устройство MAG250 / MAG254 / MAG256, най-често със софтуер от типа на Kodi и сет-топ-бокс под управление на Андроид. Смятат, че разходът за устройство не си заслужава и че Kodi им дава всичко, от което имат нужда.

Тук ще отбележим накратко какво ще трябва да имате предвид, ако изберете Kodi (или друг софтуер) вместо устройство MAG250 / MAG254 / MAG256:

 

MAG или Kodi:

Time shift: В Kodi няма функционалност за връщане назад и за гледане на пропуснати предавания (Catch-up). Пауза и запис може да се реализира с локална флашка, но само на текущия канал и до размера на флашката (около 2GB на час). Ако се ползва MAG, системата пази до една седмица назад предаванията от около 40 ТВ канала.

Папки: С MAG, един канал може да е едновремено в няколко папки: по жанр, по език, по резолюция и т.н. Например един канал може да е едновременно HDTV, руски и научно-популярен. Kodi може да работи само с една основна група на канал. Т.е. един канал ще Ви е или само в "научнопопулярни", или само в "Руски", според това как е регистриран в системата. Практически няма да можете да използвате другите папки, освен жанровите, тъй като обикновено жанровата група е водеща, а другите са допълнителни. Възможността един канал да е в повече от една папка е разработка на TiVi.bg. Други платформи, ползващи MAG, нямат такава възможност.

Favourites: Няма да можете да си направите собствена папка от любими канали. Kodi създава фаворитите според вътрешната идентификация (ID) на канала, а не според неговото име. Тази идентификация се сменя постоянно, в резултат на което папката с любими канали в Kodi ще е празна всеки път, независимо, че името на канала остава непроменено. С MAG работата с любимите канали е много лесна и интуитивна (има копче на дистанционото, както, впрочем, има копче и за други важни функции - EPG, звук и субтитри, размер на екрана 4:3 или 16:9 и др.).

Език: Няма да работи автоматичното избиране на език и субтитри според контекста. При използване на MAG, системата автоматично превключва звука на канала според категорията (папката), в която е бил отворен. Един и същ канал може да има например английско и немско аудио, плюс български субтитри.  Устройството MAG ще избере автоматично българските субтитри, когато каналът е отворен през папка "Всички" или "Български", английския звук в папка "Английски" или немския звук в папка "Немски". С Kodi трябва ръчно да превключвате желания език и субитри или да го нагласите винаги да включва само български, без да се превключва сам при смяна на папките (но пък езиковите папки и без това не работят, както вече споменахме). Автоматичното превключване на език според папката е разработка на TiVi.bg.

Volume: MAG атоматично наглася (нормализира) нивото на звука, ако някой канал е с по-силен звук, а друг с по-слаб. Така не се налага при превключване на каналите да посягате спешно и към бутона Volume.

Backup: При краткотраен проблем с интернета, устройството MAG атоматично се превключва към друг сървър. Другите устройства по всяка вероятност ще "увиснат" и ще трябва потребителят да превключи канала или дори да презареди, за да осъществи повторна връзка. Автоматичният бекъп без рестартиране е разработка на TiVi.bg

Traffic: MAG автоматично спира стриймовете, когато изключите телевизора или ако го превключите на друг вход (например DVD). Това пести Вашия Интернет трафик, особено ако имате няколко телевизора вкъщи. Има предвидена и защита по таймаут, ако забравите телевизора включен без надзор за дълго време.

Развитие: Всички останали интерактивни функции като напомняне за започващо на друг канал предаване, изпращане на SMS до телевизор, информация за абонамента и т.н. са реализирани само за устройство MAG. Бъдещите надстройки и нови функции също ще се правят първо (или само) за MAG.

Ние нямаме нищо против потребителя да използва платформа, която е най-удобна за него, но моля имайте предвид, че използването на услугата с устройство и софтуер, различно от MAG, е на Ваш риск. TiVi.bg не оказва техническа подръжка и не гарантира работоспособността при използване на Kodi, Android, смарт-телевизор и др.

MAG или Емулатор:

В Google Play Store има приложение "STB Emulator", което симулира MAG, но има следните недостатъци:

  • Catch-up: не могат да се гледат записите на стари предавания чрез избирането им от програмата на телевизията. Могат, обаче, да се гледат чрез връщане назад с бутоните за превъртане (таймшифт)
  • Дистанционното на устройството може да няма нужните бутони за пълноценна работа (примерно за показване на EPG, за стартиране на запис, за подреждане на каналите в папката Любими и т.н.). Тъй като емулаторът зарежда софтуер, който оригинално е предназначен за устройство с подходящо дистанционно, вие може да не разполагате с възможност да изпълните функциите, за които трябва да се натисне определен бутон. Т.е. тези функции няма да са налични през меню или по някакъв друг начин. Добрата новина е, че емулаторът може да се програмира да използва наличните копчета върху дистанционното ви и да променя тяхната функция, все пак трябва да има компчета, които да могат да се препрограмират. Ако дистанционното ви е само със стрелки и цифри, може да нямате свободни бутони, които да препрограмирате.

Настройката на емулатора е доста капризна и човек трябва да отдели доста време, докато види дали някаква конкретна "магическа" комбинация от параметри ще тръгне на неговото устройство. Трябва да пробвате възможните варианти за плейър (вътрешен, IJK, VLC, външен), като за всеки от тях трябва да изпробвате различен набор от настройки (например със или без хардуерна акселерация). На едни устройства работи с един плейър и с едни настройки, на други устройства - с други, а на трети (повечето) не работи никак. Тествайте, но да знаете, че е въпрос на късмет и че никой не може да ви окаже съдействие, нито да ви отговори предварително на въпроса "ще работи ли на мойто устройство".

Ние нямаме нищо против потребителя да използва платформа, която е най-удобна за него, но моля имайте предвид, че използването на услугата с устройство и софтуер, различно от MAG, е на Ваш риск. TiVi.bg не оказва техническа подръжка и не гарантира работоспособността при използване на Kodi, Android, смарт-телевизор и др.

Качество на картината:

Качеството на картината с Kodi, емулатор или всякакъв друг софтуерен плейър, пуснат върху устройство, което не със специализиран чип за телевизия, никога няма да е перфектно. Причината е чисто технологична.

Телевизиите, за разлика от киното или DVD/Blu-ray, не излъчват 25 кадъра в секунда, а 50 полу-кадъра. В единия полукадър са четните редове, в другия - нечетните. Сглобяването на двата полукадъра в един не е толкова просто, тъй-като те се разминават във времето още със самото заснемане от телевизионната камера. Ако футболната топка в единия полукадър е на едно място, в следващия тя вече се е преместила. Този процес се нарича deinterlacing и повече подробности може да намерите тук. Съпътстващ проблем е т.нар. upscale - увеличаването на картината на SD телевизията до размера на вашия телевизор. Най-добро качество се постига, когато това увеличаване става едновременно с деинтерлейсинга, защото в противен случай (ако се направят по отделно) или се губи информацията за четните и нечетни линии (понеже при увеличаването една линия не става на две, а примерно на една и половина), или се увеличава размера на дефектите от деинтерлейсинга.

Всички устройства, които са произведени за телевизия, имат специализиран чип за deinterlacing и upscale. Вярно е и обратното - досега не ни е попаднало универсално устройство, което да прави качествен deinterlacing. Ако желаете да ползвате универсално устройство (например с Android), трябва да си отговорите на въпроса - предимно за телевизия ли ще го използвам или предимно ще използвам другите му фиункции (например Фейсбук). Ако ще прекарвате всяка вечер по 4 часа пред телевизора и само по 5 минути в някое друго приложение, по-добре си изберете специализирано устройство - Фейсбук ще можете да отворите и от таблета си.

BM Internet Protocol TeleVision